lustrumfeest
  • Nederlands
  • English

22 -> 23 augustus: RUG 400 jaar!

Van 15 mei tot en met 15 juni heeft de Rijksuniversiteit Groningen haar 400e verjaardag gevierd - een prachtige feestmaand met veel grote en kleinere festiviteiten. Maar de echte 400e verjaardag viel op 23 augustus, de oprichtingsdatum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In de nacht van 22 op 23 augustus stond de RUG stil bij haar officiële verjaardag.

Deze Finale van de lustrumviering vond plaats op het Broerplein met een kort feestelijk programma van 23.30 tot ca. 01.00 uur, waarbij o.a. om middernacht een toast werd uitgebracht op de jarige universiteit. Commissaris van de Koning Max van den Berg en burgemeester Ruud Vreeman boden daarbij Rector Magnificus Elmer Sterken het boek 400 jaar Universiteit Groningen; van 1614 tot 2014 van Beno Hofman aan.

Onthulling kunstwerk

In het trappenhuis van de Universiteitsbibliotheek vond verder om 23.30 uur de onthulling plaats van het kunstwerk SHA_RE van Peter Musschenga. Het kunstwerk is een geschenk van het Groninger Universiteitsfonds aan de 400-jarige RUG. Na middernacht kon iedereen het kunstwerk nader aanschouwen. Ook was in de bibliotheek een kleine tentoonstelling te zien met meer uitleg over (the making of van) het kunstwerk.

Verjaardag

Vlak voor het moment dat de RUG echt jarig was, werd met de vertoning van de aftermovie nog even stilgestaan bij de vele en diverse evenementen van het lustrum. De RUG is er trots op dat zij meer dan 150.000 bezoekers heeft mogen ontvangen. Met een toast en vuurwerk werd de Dies (verjaardag) om middernacht ingeluid. 

Internationale studenten en alumni

Speciaal voor internationale studenten en alumni was er vanaf 17.00 uur nog een klein programma om hun de kans te bieden nog iets van het lustrum mee te maken. Zij kregen o.a. de gelegenheid de tentoonstellingen in het Groninger Museum en het Universiteitsmuseum te bezoeken en de film For Infinity – The Movie te bekijken.

Gedenkpenning

Een officieel moment tijdens het programma was de overhandiging van een RUG400-gedenkpennning - gemaakt door kunstenares en alumna Marina van der Kooi - aan Rector Magnificus Sterken. De penning werd aangeboden door het Representatiefonds.

Foto's van de diës kunt in dit fotoalbum vinden.