lustrumfeest
  • Nederlands
  • English

Aletta de Musical

Als ‘pre-event’ van het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen werd op vrijdag 7 maart 2014 – in en rondom de Stadsschouwburg Groningen – Aletta de Musical gespeeld. Dat gebeurde in aansluiting op de uitreiking van de tweejaarlijkse Aletta Jacobs Prijs van de RUG. Deze prijs heeft in dat jaar natuurlijk een bijzonder en daarom internationaal karakter!

GOOV Muziektheater, dat deze musical ontwikkelde en produceerde, speelde nog zaterdag 8 maart t/m woensdag 12 maart en van woensdag 11 juni t/m zondag 15 juni 2014. Op zondag 15 juni was een speciaal arrangement voor oud-studenten van de RUG. De musical ontving vijf sterren van de recensent van het Dagblad van het Noorden. 

Zie hier de foto's van Aletta de Musical.

Geschiedenis van Aletta Jacobs met beelden uit Aletta de Musical, door Unifocus:

Nog niet eerder werd een musical gemaakt over het leven van Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke student in Nederland, die haar studie volgde in Groningen. De artistieke leiding en regie lag in handen van Jack Nieborg, bekend van het Shakespearetheater in Diever. De voorstelling werd in de Stadsschouwburg Groningen en op 5 locaties rondom de Stadsschouwburg gespeeld. Iedere bezoeker bezocht 2 van de 5 locaties, voordat iedereen zich weer verzamelde in de Stadsschouwburg.

Iedere levensfase van Aletta had zijn eigen karakteriseringen en thema’s. Denk maar aan haar buitengewone vasthoudendheid om te gaan studeren, het mede door haar bedongen vrouwenkiesrecht en het vrije huwelijk. Om dit nog eens extra te benadrukken heeft de regisseur ervoor gekozen vijf vrouwen van betekenis aan de scènes op de vijf locaties te verbinden, zodat Aletta Jacobs eveneens in een eigen, hedendaags perspectief kon worden neergezet.

Registratie van de voorpremière door RTV Noord: