lustrumfeest
  • Nederlands
  • English

De Universiteit van...

De Rijksuniversiteit Groningen ging op stap, samen met de Discovery truck, de rondreizende collegezaal van de RUG. Op de vier zaterdagen in mei bivakkeerde zij beurtelings in Groningen, Friesland en Drenthe om daar met een afwisselend programma vragen te beantwoorden, en om iedereen te betrekken bij de Gift for Infinity - het door het publiek gekozen wetenschappelijk onderzoek.

De universiteit van Franeker

Zaterdag 3 mei 2014 | 12.00 - 16.00 uur | Breedeplaats

Op de eerste zaterdag sloeg de RUG haar tenten op in het Friese Franeker, op de Breedeplaats in het centrum van de oude universiteitsstad. Samen met hoogleraar Friese taal- en letterkunde Goffe Jensma, Friese zanger Piter Wilkens en Groningse band Swinder bracht de RUG een programma over de taal en cultuur van Friesland en Groningen. Zijn Friezen en Groningers echt zo verschillend of hebben zij juist heel veel gemeen? In de Discovery truck, de rondreizende collegezaal van de RUG, vertelde hoogleraar Goffe Jensma over de verschillen en overeenkomsten tussen beide culturen. Naast deze minicolleges en de optredens van Piter Wilkens en Swinder waren er ook kinderactiviteiten rond geheimschriften en kennisvragen, en waren er kraampjes met Friese en Groningse streekproducten.

Nieuwsuitzending Omrop Fryslân (in t Fries, niet ondertiteld)

 

De universiteit van Stedum

Zaterdag 10 mei 2014 | 12.00 - 18.00 uur | haventerrein

Op zaterdag 10 mei was de RUG aanwezig bij de Steemer omloop, het jaarlijkse loopevenement in het Groningse Stedum. Met de Discovery truck, een gezondheidsbus en hoogleraar medische voedingsleer Roel Vonk bracht de RUG daar een programma over sport en voeding. De Discovery truck en de gezondheidsbus SportDrenthe zetten hun deuren open voor het publiek. In een aantal mini-colleges in de truck vertelde Roel Vonk over voeding en gezondheid. Hoe gezond en veilig is datgene wat je eet? En hoe gezond ben je zelf eigenlijk? In de gezondheidsbus kon het publiek allerlei testjes laten afnemen om de eigen gezondheid te laten meten: bloeddruk, uithoudingsvermogen, reactietijd, knijpkracht en nog veel meer.

De universiteit van Aduard

Zaterdag 17 mei 2014

De derde zaterdag stond in het teken van de bijzondere natuur en cultuur in West-Groningen. De Discovery truck van de RUG, de Abdij(kerk) en het Kloostermuseum St. Bernardushof in Aduard zetten hun deuren open voor het publiek. Prof.dr. Ben Westerink vertelde over het landschap Middag-Humsterland en de wierden met hun kerken. Diverse vragen over water werden beantwoord in een (kinder)college door dr. Wim Klaassen. In het Kloostermuseum Aduard en de Abdijkerk konden korte rondleidingen gevolgd worden. De relatie tussen Aduard en de Rijksuniversiteit Groningen werd belicht en ondersteund door een film. Kinderen konden een kinderpijtje aan proberen om zich even een monnik te wanen. Gedurende het programma waren er troubadours, ofwel het muziekgezelschap Mycelium, om het tijdsbeeld te ondersteunen.

Verder konden bezoekers op eigen gelegenheid een fietstocht maken door het gebied Middag-Humsterland n.a.v. de lezing van Prof.dr.ir. Ben Westerink.

De universiteit van Gieten

Zaterdag 31 mei 2014 | Hotel Braams, Brink 9, Gieten

In de Discovery truck, de rondreizende collegezaal van de RUG, vertelde sterrenkundige Ger de Bruyn over het heelal. Hoe groot is het heelal? En als het heelal uitdijt, waar gaat dit dan naartoe?
In groepen van ca. 25 personen kon tevens in het mobiel planetarium – een koepeltent van 6 meter doorsnede –een reis gemaakt worden naar de sterren en planeten.

Verder kon (op eigen gelegenheid) een fietstocht gemaakt worden waarbij de deelnemers onderweg hun kennis over het heelal konden testen. Deze fietstocht leidde langs de Lofar-telescoop waar uitleg gegeven werd over de meest moderne radiotelescoop ter wereld. Hier konden kinderen ook hun eigen waterraket lanceren.