lustrumfeest
  • Nederlands
  • English

Kinderdag vliegveld Eelde & Kunstbezoek Nijsinghhuis

Kunst- & vliegwerk: twee familieuitjes naar Eelde

Zaterdag 7 juni, in het Pinksterweekend, stond in het teken van een familiefietstocht naar Eelde. Een fietstocht met twee bestemmingen:
- Vliegveld Eelde met een uitgebreid programma voor kinderen.
- Het Nijsinghhuis van Museum de Buitenplaats waar schilderingen te bewonderen waren van Matthijs Röling.

Fiets & vlieg mee! Kinderdag op vliegveld Eelde

Georganiseerd i.s.m. Groningen Airport Eelde, de Douane, de Koninklijke Marechaussee en de Luchtverkeersleiding Nederland

Klik hier voor alle foto's.


Foto: Andre Brasse


Foto: Margreet Wilming


Foto: Andre Brasse

Op zaterdag 7 juni viel er op het vliegveld in Eelde van alles te beleven:

Om 11.30 uur en 14.00 uur liet een speurhond zien hoe goed zijn reukvermogen is. Er werd een demonstratie gegeven waarbij de hond op zoek ging naar verdachte pakketjes. Verder leerden bezoekers hoe een bagagescanner werkt en konden kinderen eigen voorwerpen door de scanner halen.

Een valkenier gaf om 12.00 uur en om 13.30 uur een demonstratie. Hij vertelde over vogels, over hun natuurlijk gedrag en waarom ze zo goed kunnen vliegen. In totaal waren er vijf vogels te bewonderen: een raaf, een oehoe, een steppe-arend, een buizerd en een woestijnbuizerd. Tussen de demonstraties door konden de bezoekers uilenballen uitpluizen of met de vogels op de foto.

Ook werden er vliegensvlugge kindercolleges gegeven. Een weerdeskundige vertelde of een vliegtuig invloed heeft op het weer, legde uit waar wolken vandaan komen en wat je kunt doen tegen opwarming van de aarde. Een documentendeskundige gaf informatie over paspoorten en ID-kaarten, en vertelde hoe vervalste documenten worden herkend. En iemand van de marechaussee gaf een demonstratie met verschillende wapens.

En er was nog veel meer: proefjes om erachter te komen hoe het kan dat vogels en vliegtuigen kunnen vliegen, zelf een parachute maken of papieren vliegtuigjes vouwen. Op de foto gaan met een indrukwekkend pantservoertuig, met roofvogels of een grote brandweerauto. Het kon allemaal! Je kon zelfs een kijkje nemen in de luchtverkeersleidingstoren. Hier konden de bezoekers zien wat er allemaal komt kijken bij het vertrek en de aankomst van vliegtuigen. Deskundigen stonden klaar om alle vragen te beantwoorden.

De gezellige band Swoolish zorgde de hele middag voor extra sfeer!

Verslag kinderdag door RTV Drenthe

 

Fiets & bewonder! Kunstbezoek Nijsinghhuis

11.00 – 15.00 uur | Hoofdweg 78, Eelde

Een andere mogelijkheid was een bezoek brengen aan het Nijsinghhuis van Museum de Buitenplaats in Eelde. Hier waren muurschilderingen van Matthijs Röling te bewonderen, die ook de ‘boom der kennis’ in de Aula van het Academiegebouw heeft geschilderd. In 1983 is Röling begonnen met de schilderingen in de blauwe zaal in het Nijsinghhuis. Daarna volgden de bibliotheek en later de wanden van de entreehal. Eerder al voorzag hij hier het plafond van een sterrenhemel. Tijdens een rondleiding konden bezoekers de woonvertrekken met de schilderingen bewonderen.
Ook voor kinderen was er genoeg te beleven in Museum de Buitenplaats: er was een expositie van Dick Bruna en kinderen konden aan de slag met opdrachtjes.

Gratis museumbezoek RUG-medewerkers

Tijdens het Pinksterweekend - op 7 en 8 juni - konden RUG-medewerkers gratis een bezoek brengen aan de exposities 400 jaar wetenschap in de Der Aa-kerk en Vier eeuwen kunst aan de RUG in het Universiteitsmuseum. Meer informatie over beide exposities