lustrumfeest
  • Nederlands
  • English

Lauwersloop

Op vrijdag 30 mei 2014 vond voor het eerst sinds het jaar 2000 de Lauwersloop weer plaats. De Lauwersloop is een estafettehardloopwedstrijd voor studenten, die uit Leeuwarden, via Lauwersoog, naar Groningen gaat.

Er waren 17 etappes, die werden verdeeld over ongeveer 110 kilometer, variërend van 4 tot 12 kilometer. Een team bestond in totaal uit 17 personen, die elk een etappe voor hun rekening namen. In de laatste etappe liepen twee personen. De start vond plaats in Leeuwarden, waarna er vier herstarts waren in Dokkum, Lauwersoog, Eenrum en Zuidwolde. Bij alle herstarts, omlijst door muziek en gezelligheid, begonnen alle teams weer tegelijk, om de spreiding tussen de teams te minimaliseren.

Klik hier voor alle foto's van de Lauwersloop.


Foto: Aart Nieuwkoop


Foto: Gerald Schuring


Foto: Gerald Schuring

Route

07.15 uur - Start: Leeuwarden-Giekerk-Oudkerk-Rinsumageest-Dokkum
10.00 uur - Eerste herstart: Dokkum-Ee-Anjum-Lauwersoog
13.15 uur - Tweede herstart: Lauwersoog-Ulrum-Leens-Eenrum
16.00 uur - Derde herstart: Eenrum-Baflo-Onderdendam-Zuidwolde
18.30 uur - Laatste herstart: Zuidwolde-Groningen

Finish

Vanaf de laatste herstart startte elk team met twee lopers, een man en een vrouw. Zij renden beiden de laatste etappe van ongeveer 5 km naar de finish op de Grote Markt in Groningen. Hier eindigde ook de Walk for Infinity, een wandeltocht uit de andere (oostelijke) richting. Beide sportevenementen eindigden samen in Groningen en legden een verbinding tussen de historische Friese landen van Ostfriesland (D) en de provincies Groningen en Friesland. Over deze gebieden schreef Ubbo Emmius, eerste Rector Magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen, een Friese geschiedenis.

Afsluiting en zangfestijn

Alle lopers werden op de Grote Markt onthaald door fans en teamgenoten onder genot van muziek en een drankje. Daarna was er een mogelijkheid voor de deelnemers om te eten op het Sportcentrum op het Zerniketerrein. ’s Avonds vond op de Grote Markt de prijsuitreiking plaats en werd een groot zangfestijn gehouden - het Groninger Cantusfest - met een Duits ‘Ubbo Emmius’-tintje, waarbij er onder het genot van een biertje meegezongen kon worden.