lustrumfeest
  • Nederlands
  • English

Maskerade - Move-it!

Een oude traditie in een nieuw jasje

De Maskerade is een oude lustrumtraditie van de universiteit waarbij studenten gekostumeerd door de stad trokken. Vanuit de hele provincie kwam men kijken naar de optocht waarbij studenten historische figuren en verhalen uitbeeldden. Dit gebruik is later uitgebreid met serenades en openluchttheater. De laatste Maskerade vond plaats in 1914. Precies 100 jaar geleden. Nu was hét moment om deze bijzondere traditie in ere te herstellen.

De maskerade heeft een waardevolle plek in de geschiedenis van de universiteit en de stad. Om dit gebruik weer volledig tot zijn recht te laten komen, bestond de Maskerade – Move it! uit vier verschillende onderdelen, gebaseerd op elementen uit de oude traditie.

De Maskerade – Move it! stond onder artistieke leiding van Loes Heebink. Zij is beeldend kunstenaar, met veel ervaring met kunstprojecten waarbij de input van de maatschappij, de gemeenschap centraal staat.

Serenade

Het Broerplein vulde zich op 15 mei 2014 met een tiental Groninger koren om samen een speciale ode aan de rector te brengen: een lied gecomponeerd door (alumnus) Robert Ramaker over Groningen, de universiteit, studenten en Stadjers.Deze aftrap van de RUG400-feestmaand werd een groots spektakel. De gehele feestmaand is het lied te horen geweest op het carillon. Meer informatie hier.

Promenade

Een wandeling langs een mini-filmfestival tijdens De Nacht van Kunst & Wetenschap op 24 mei 2014. Op deze avond ging For Infinity-the Movie in première. De Promenade bracht de bezoeker met een duurzame boodschap naar deze spectaculaire muziekfilm over het studentenleven. De inhoud van de films was door Andrea Muller in samenwerking met Loes Heebink afgestemd ten aanzien van de locatie waar de films getoond werden. Zo werd de film Fresh Guacamole getoond in een fruit- en groetenbak van Le Souk. De locaties van de films waren aangekleed met een rode loper en een duurzame lamp.

Parade

Studenten en Stadjers werkten samen met en onder leiding van kunstenaars aan een unieke optocht door de binnenstad van Groningen. Zij ontwierpen en bouwden hiervoor mobiele kunstobjecten. Uiteindelijk namen zes kunstenaars, dertien studie, sport & studentenverenigingen en zes wijken deel aan dit project. Door dit proces kregen student en Stadjer een kijk in elkaars leven en leerden ze elkaar beter kennen. De Parade vond plaats op 14 juni waarbij een route door de binnenstad van Groningen werd gelopen met de mobiele kunstwerken.

De optocht startte op de Ossenmarkt, via de Oude Kijk in ’t Jatstraat naar de Vismarkt, om de A-Kerk heen over het Gedempt Zuiderdiep en vervolgens richting de Grote Markt en via de Oude Boteringestraat terug naar de Ossenmarkt. In totaal hebben 500 mensen, studenten en stadjers, meegewerkt en/of meegelopen met de optocht. Elk kunstwerk was gebaseerd op de identiteit van de betrokken partijen en pijlers vanuit de Rijksuniversiteit Groningen, zoals duurzaamheid, energie, healthy ageing, internationaliteit. Hierbij hebben de kunstenaars, onder artistieke leiding van Loes Heebink, gewerkt aan het ontwerp van het kunstwerk. Ook werd het geheel feestelijk aangekleed met theatergroepen, een draaiorgel en een blaasorkest als onderdeel van de gehele Parade. Foto's zie hier. Meer info over de kunstobjecten, kunstenaars, deelnemende stadjers, studenten en wijken is hier te vinden.

Grand Finale

In de nacht van 22 op 23 augustus 2014 vond de onthulling plaats van één van de twee kunstwerken, samen getiteld Imagine for Infinity, in de Universiteitsbibliotheek. Op 23 augustus was het precies 400 jaar geleden dat de Rijksuniversiteit Groningen werd opgericht. Het kunstwerk werd rond middernacht onthuld, waarna nog een terublik werd gegeven op de voorbije Lustrumviering (aftermovie). Hierbij werden speeches gegeven door betrokkenen en werd vuurwerk afgestoken onder het genot van een toast op de jarige universiteit. Meer informatie hier