lustrumfeest
  • Nederlands
  • English

Microkosmos en macrokosmos

Een reis door de oneindige ruimte en tijd
Dinsdag 3 juni 2014 | 20.00 - 21.30 uur | Academiegebouw, Broerstraat 5

Prof. Lubbert Dijkhuizen en prof. Peter Barthel namen het publiek mee op een reis door ruimte en tijd. Beide internationaal bekende geleerden, boden op een begrijpelijke en zeer toegankelijke wijze een blik op de allerkleinste materie tot aan de grenzen van het heelal.

Prof. Dijkhuizen ging in op de allerkleinste materie: de microkosmos. Hij liet het publiek het enorme wetenschappelijke potentieel hiervan zien. Prof. Barthel ging in op het allergrootste: de macrokosmos. Barthel nam het publiek mee op reis door de ruimte. Tijdens deze ontdekkingstocht door de micro- en macrokosmos belichtten de sprekers ook de dwarsverbanden: waar in de macrokosmos speelt de microkosmos een belangrijke rol en welke rol is dat?

Drones en vliegtuigen

De lezing was gebaseerd op een beroemde film uit 1977: Powers of Ten (bekijk hem onderaan deze pagina). Speciaal voor deze gelegenheid maakten Dijkhuizen en Barthel gebruik van nieuw ontwikkeld materiaal. Vanuit een drone en een vliegtuig zijn onder meer opnamen gemaakt van de Zernike Campus in Groningen. De sprekers hebben daarna intensief samengewerkt om deze opnamen te gebruiken om de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen voor een groot publiek inzichtelijk te maken.

Prof.dr. Lubbert Dijkhuizen en prof.dr. Peter Barthel

Prof. Lubbert Dijkhuizen is hoogleraar microbiologie en directeur van het Carbohydrate Competence Centre. Hij publiceerde in talloze vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften en begeleidde al meer dan 55 promovendi. Zijn expertise ligt op het gebied van koolhydraten en micro-organismen. Daarnaast maakt hij zich sterk voor relevante toepassingen van wetenschappelijke kennis in de industrie en maatschappij.
Prof. Peter Barthel is hoogleraar Astronomie & Astrofysica en rector van de RUG Scholierenacademie. Ook hij publiceerde veel in wetenschappelijke tijdschriften, waaronder enkele keren in het bekende Nature. Barthels expertise ligt op het gebied van actieve melkwegstelsels. Hij is een van de drie Europese Mission Scientists voor de Herschel-ruimtelescoop van ESA.