lustrumfeest
  • Nederlands
  • English

Openingsceremonie

Koning Willem-Alexander opende viering 400 jaar RUG

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende donderdagmiddag 15 mei de grootse viering van het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen. De Koning nam een fotoboek in ontvangst met foto's van de expositie van Sacha de Boer. Deze openingshandeling door de Koning vormde de aftrap van een maand waarin stad, regio en Noord-Nederland gezamelijk het jubileumjaar van de universiteit vieren. De plechtigheden binnen waren live te volgen op het Broerplein.
 

Streaming Openingsceremonie RUG400 met Koning Willem-Alexander

De openingsceremonie duurde van 15.45 tot 17.45 uur. Tijdens de ceremonie werd vanaf het plein voor het Academiegebouw een speciale ode gebracht aan de rector en de Koning; een lied over Groningen, de universiteit, studenten en Stadjers. Dit vond plaats rond 16.45 uur.


For Infinity RUG400 lustrumlied

Klik hier voor een overzicht van alle foto's van de openingsceremonie.

  

  

 

Foto's van Sacha de Boer uit tentoonstelling ‘Samen 400 jaar!’ aan Koning Willem-Alexander aangeboden

De RUG is de één na oudste nog bestaande universiteit van Nederland en de enige in het Noorden. Stad en Noorden maken de universiteit tot wat zij is, en omgekeerd. Al 400 jaar draagt de RUG bij aan de ontwikkeling en de werkgelegenheid in het Noorden. Van de inwoners van de stad Groningen is een groot aantal student, deels afkomstig uit het buitenland. Dat zorgt voor een levendige sfeer en geeft Groningen en haar omgeving iets eigens, een speciaal DNA met een bijzondere aantrekkingskracht.

Dit DNA heeft Sacha de Boer in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen gefotografeerd. De foto’s zijn afgedrukt op banieren die de binnenstad tijdens de lustrummaand feestelijk sierden. De fototentoonstelling van Sacha de Boer over het Groninger DNA heeft de titel 'Samen 400 jaar!' meegekregen. Deze foto's zijn in een speciale uitgave aan Koning Willem Alexander aangeboden. Het aannemen van deze foto's was de openingshandeling van de feestelijke lustrummaand For Infinity.

De onderstaande film over 400 jaar geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen is tijdens de openingsceremonie in de aula getoond.