lustrumfeest
 • Nederlands
 • English

Educatie

De Rijksuniversiteit Groningen viert feest! Komen jullie ook?


De Rijksuniversiteit Groningen nodigt scholen uit om tussen 14 april en 27 juni 2014 naar de ‘For Infinity’ expositie over wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in de Der Aa-kerk te komen. De expositie biedt scholieren een eigenzinnige en grootse kijk op de betekenis van wetenschap, zowel alfa, bèta als gamma in de afgelopen 400 jaar.

In de interactieve expositie gaan de leerlingen op zoek naar antwoord op vragen over ziekte & gezondheid, energie & natuur en mens & samenleving. Welke vragen zijn eigenlijk te beantwoorden en hoe veranderen die antwoorden door de tijden heen?

Om de leerlingen te helpen om de expositie op een effectieve en activerende manier te beleven zijn er educatieve programma’s ontwikkeld. Voor het educatieve programma is er onderscheid gemaakt tussen 4 doelgroepen met verschillende doelen:

 1. Primair onderwijs groep 3 t/m 8:
  In een interactieve presentatie maken de leerlingen kennis met de geschiedenis van de wetenschap en de ontwikkeling van kennis. Verschillende uitvinders en uitvindingen passeren de revue.
  Vervolgens gaan de leerlingen in groepjes opdrachten uitvoeren door middel van hands-on activiteiten. Als wetenschappers in de dop doen de leerlingen onderzoek naar: het menselijk lichaam, ons wonderlijke brein, de natuur, rechten en het heelal.  
 2. Klas 1 en 2 voortgezet onderwijs havo/vwo:
  Nieuwsgierigheid stimuleren, bewustmaken van verschillende wetenschapsgebieden, kennismaken met de universiteit, kennis maken met de ontwikkeling van kennis.
 3. Klas 3 voortgezet onderwijs havo/vwo:
  Kennismaken met wetenschap, ontdekken wat onderzoek is en hoe kennis is ontwikkeld, verkennen van de onderzoeksgebieden en ideeën op doen voor profielkeuze.
 4. Klas 4 en 5 voortgezet onderwijs vwo:
  Bewust worden van de relaties tussen verschillende wetenschapsgebieden, kennismaken met onderzoeksmethodologie en ontwikkeling van kennis, inspiratie krijgen voor eigen onderzoek of vervolgstudie.  

Alle groepen gaan aan de hand van één of meerdere activerende opdrachten de expositie door, waarbij de werkvormen en (samenwerkings-)opdrachten afgestemd zijn op de doelgroep.Voor het primair onderwijs is het mogelijk om, in overleg, een programma op maat te maken. Voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs is het programma op aanvraag te combineren met een voorlichting over het profielwerkstuk.

Duur: maximaal 2 uur
Kosten: € 40,- per klas (max. 32 leerlingen)
Zes tijdblokken: start om 10:00, 12.00 en 14.00 uur

Voor informatie over het educatief programma, mogelijkheden op maat en aanmelding kunt u contact opnemen  met:
PO: Linda Tijsma, l.b.tijsma@rug.nl, 050 363 5798, aanwezig op woensdag en donderdag
VO: Marise Huizenga, m.s.huizenga-agema@rug.nl, 050 363 7458, aanwezig maandag t/m donderdag